مقالات تخصصی معماری, بلاگ

طراحی نمای ساختمان

طراحی نمای ساختمان

طراحی نمای ساختمان

اولین عنصری که از یک بنا به چشم می‌آید، نمای ساختمان یا همان پوسته خارجی آن است، این موضوع آنقدر مهم است که در آدرس دهی به اشخاص هم از آن استفاده می کنیم.طراحی نمای ساختمان، طراحی هویت بصری بنا است اما نما فقط شکل ظاهری ساختما نیست، بلکه نقشی اساسی در عملکرد و کارایی آن ایفا می‌کند. طراحی اصولی و خلاقانه نما، علاوه بر زیبایی و جذابیت، می‌تواند به ارتقای کارایی و پایداری بنا نیز کمک کند.

اهمیت و ضرورت طراحی اصولی نما

شاید بسیاری از افراد فکر کنند که طراحی نمای ساختمان، صرفاً طراحی یک عنصر تزئینی است، اما اینگونه نیست و نما، نقشی حیاتی در عملکرد و کارایی بنا ایفا می‌کند. نمای ساختمان شما می‌تواند به عنوان عایق حرارتی و صوتی عمل کند و از هدر رفتن انرژی و آلودگی صوتی جلوگیری کند.

همچنیننمای ساختمان می‌تواند از بنا در برابر عوامل جوی مانند باران، برف، و باد محافظت کند. که این مورد را باید نسبت به اقلیم منطقه رعایت کنید.

حالا اگر بعد از رعایت نکات کاربردی و عملکردی به زیبایی هم توجه خاص داشته باشید، نما،هویت بصری بنا را شکل می‌دهد و در زیبایی و جذابیت آن نقشی اساسی دارد.

اهمیت و ضرورت طراحی اصولی نما

انواع نماها

همیشه برای شناخت لازم است موضوعات را دسته بندی کنیم ؛ نمای ساختمان‌ها را می‌توان بر اساس نوع مصالح و سبک طراحی به دسته‌ تقسیم کرد.

  • بر اساس نوع مصالح:
    • نمای آجری
    • نمای سنگی
    • نمای کامپوزیتی
    • نمای چوبی
    • نمای فلزی
    • نمای شیشه ای
  • بر اساس سبک طراحی:
    • نمای مدرن
    • نمای کلاسیک
    • نمای سنتی
    • نمای مینیمال
    • نمای روستیک

متریال مورد استفاده در طراحی نما

یکی از تخصص های هر شرکت دکوراسیون داخلی برای طراحی نمای ساختمان، شناخت مناسب و کامل از متریال های بازار است ؛ انتخاب متریال مناسب برای نمای ساختمان، به عوامل مختلفی مانند نوع کاربری بنا، اقلیم منطقه، بودجه، و سلیقه کارفرما بستگی دارد. اینکه از روی اینترنت نمای زیبایی را انتخاب کنید خوب است اما ممکن است این نما در منطقه شما کاربردی نباشد و باعث کاهش عمر ساختمان شما شود!

آجر: از زمانی که بشر موفق به ساخت خشت و آجر شد از آن برای خانه سازی و نمای ساختمان استفاده کرد؛ آجر، یکی از قدیمی‌ترین و پرکاربردترین مصالح در طراحی نما است. آجر، مقاومت و طول عمر بالایی دارد و در برابر عوامل جوی مقاوم است و هیچ وقت از مد نمی افتد! اما نیاز به عایق‌بندی دارد و وزن ساختمان را بالا می برد.

سنگ: سنگ متریالی اصیل و با وقار در بین مصالح برای طراحی نمای ساختمان است ؛ سنگ، یکی از لوکس‌ترین و زیباترین مصالح در طراحی نما است که تنوع رنگی و طرحی بالایی دارد و به نمای ساختمان جلوه‌ای باشکوه و مجلل می‌بخشد. معمولاً نمای ساختمان های گران قیمت از سنگ های مرغوب و اعلا هستند و تقریباً می توان گفت، نمای سنگی نشان از ثروت و قدرت دارد.

  • مزایا: زیبایی و ظرافت، تنوع رنگی و طرحی، مقاومت بالا، طول عمر بالا
  • معایب: قیمت بالا، وزن بالا، نیاز به مراقبت و نگهداری
متریال مورد استفاده در طراحی نما

کامپوزیت: کامپوزیت، مصالحی جدید و مدرن است که به دلیل تنوع رنگی و طرحی بالا، وزن کم، و مقاومت بالا، در طراحی نما بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد.

  • مزایا: تنوع رنگی و طرحی، وزن کم، مقاومت بالا، قابلیت شستشو، قیمت مناسب
  • معایب: مقاومت به ضربه و خراش کم

چوب: چوب در تمام طول تاریخ، همراه همیشگی انسان بوده ، تنها متریالی که جذابیت و محبوبیت همگانی دارد، چوب است ؛ چوب، مصالحی طبیعی و گرم است که به نمای ساختمان جلوه‌ای صمیمی و دلنشین می‌بخشد ؛ جلوه ای از صفای طبیعت!

  • مزایا: زیبایی و ظرافت، حس گرمی و صمیمیت، عایق حرارتی و صوتی
  • معایب : عوم مقاوت کافی در برابر رطوبت و سرما

فلز: از زمانی که سبک معماری صنعتی محبوب شد، فلز هم وارد مصالح نما شد تا این سبک را کامل کند! فلز، مصالحی مدرن و مقاوم است که در طراحی نماهای مدرن و صنعتی بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد.

  • مزایا: مقاومت بالا، طول عمر بالا، قابلیت بازیافت، تنوع در طرح و رنگ
  • معایب: هزینه بالا، وزن بالا، زنگ زدگی، هدایت حرارتی بالا

شیشه: شیشه با حالت ظرافت و شفافیتی که دارد ؛ هرجا به کار برود، زیباست! شیشه، مصالحی مدرن است که به نمای ساختمان جلوه‌ای خاص و مینیمال می‌بخشد.

  • مزایا: نورگیر، زیبایی، تنوع در طرح و رنگ، قابلیت بازیافت
  • معایب: هزینه بالا، شکنندگی، هدایت حرارتی بالا، عدم مقاومت در برابر آتش

عوامل موثر در طراحی نمای ساختمان

ساختمان چه کاربردی دارد؟

قطعاً می دانید که هویت یک ساختمان را بنا تعیین میکند، پس نمای ساختمان مسکونی، اداری، تجاری، فرهنگی، مذهبی، و… هر کدام ویژگی‌ها و نیازهای خاص خود را دارند. در طراحی نمای ساختمان مسکونی، باید به ایجاد فضایی امن، آرام، و خصوصی توجه شود. در حالیکه در طراحی نمای ساختمان اداری، باید به ایجاد فضایی رسمی، پویا، و متناسب با نوع فعالیت مجموعه توجه شود. حتی شما باید نوع کار انجام شده در ساختمان را مد نظر قرار دهید.

طراحی نمای ساختمان بانک با ساختمان بیمارستان مسلماً متفاوت است. دقت کنید که در طراحی نمای ساختمان تجاری، باید به جلب توجه مشتریان و ایجاد فضایی جذاب و دعوت‌کننده توجه شوداما نمای بانک باید رسمی و خشک باشد!

اقلیم منطقه چیست؟

شرایط اقلیمی یا همان آب و هوایی منطقه، نقشی پر رنگ در انتخاب مصالح و طرح نما دارد.

در مناطق گرم و خشک حتماً باید از مصالحی با رنگ روشن و عایق‌های حرارتی مناسب استفاده کنید تا از هدر رفتن انرژی و گرم شدن فضای داخلی بنا جلوگیری شود. کمی که خلاق باشید با استفاده از سایه‌بان‌ها و عناصر خنک‌کننده مانند حوض و آبنما نیز می توانید نمای بهتری را ارائه دهید!

اما در مناطق سرد و مرطوب، طراحی نمای ساختمان چگونه است؟ در این مناطق باید از مصالحی مقاوم در برابر رطوبت و سرما استفاده شود تا از نفوذ آب و یخ‌زدگی نما جلوگیری شود. عایق‌بندی مناسب نما نیز در این مناطق از اهمیت بالایی برخوردار است، در غیر این صورت عمر ساختمان شما بشدت کاسته شده و انرژی بیشتری هم برای گرم کردن فضای داخلی مصرف خواهد شد.

 بودجه کارفرما چقدر است؟

همه چیز در مباحث دکوراسیون، بستگی به بودجه دارد؛ وقتی کارفرما بتواند هزینه مصالح با کیفیت تر را پرداحت کند، قطعاً ساختمان خوش نما تری خواهد داشت! اما طراحان نما باید با در نظر گرفتن بودجه کارفرما، بهترین و مناسب‌ترین طرح را ارائه دهند. اما اگر بودجه کمی داشتید، استفاده از مصالح و طرح‌های ساده و کم‌هزینه، می‌تواند راه حلی مناسب برای کاهش هزینه‌های اجرای نما باشد.

عوامل موثر در طراحی نمای ساختمان

سلیقه کارفرما چیست؟

داشتن بودجه زیاد، هرگز تنها دلیل زیبایی یک نما نیست، چه بسیار افرادی که با هزینه ها هنگفت موفق به طراحی و اجراینمایی جذاب و زیبا نمیشوند، اما در نظر داشته باشید که سلیقه و نظر کارفرما در انتخاب طرح و نوع مصالح نما نقش مهمی دارد. البته ارائه نمونه طرح‌ها و تصاویر مختلف به کارفرما، می‌تواند به او در انتخاب طرح مناسب کمک کند.

ضوابط و مقررات چیست؟

طراحی و اجرای نما باید مطابق با ضوابط و مقررات ملی ساختمان و همچنین ضوابط مربوط به بافت‌های تاریخی (در صورت وجود) باشد. رعایت این ضوابط، به حفظ ایمنی و کیفیت نما و همچنین حفظ هویت و اصالت بافت‌های تاریخی کمک می‌کند و البته شما را از دردسرهایی که بعداً قرار است شما را به چالش بکشند دور می کند.

اصول نورپردازی در طراحی نما

سال هاست از نور برای نمای ساختمان ها و زیبایی آن در شب بهره می بریم، چه بسیار ساختمان هایی که جلوه ای کاملا متفاوت در شب دارند و چهره دیگری از خود به نمایش می گذارند ، اما هدف از نورپردازی در طراحی نمای ساختمان، صرفاً زیبایی نیست، آن دنورپردازی نما، علاوه بر زیبایی و جذابیت، می‌تواند به ارتقای امنیت و کارایی بنا نیز کمک کند.

اصول نورپردازی: استفاده از نورهای مناسب با نوع کاربری بنا ، استفاده از نورهای باکیفیت و کم‌مصرف، نورپردازی متناسب با عناصر و جزئیات نما، ایجاد تنوع و پویایی در نورپردازی

انواع نورپردازی در طراحی نمای ساختمان:

نورپردازی موضعی:

  • برجسته کردن عناصر خاص نما مانند ستون‌ها، مجسمه‌ها، و ورودی‌ها
  • ایجاد تنوع و پویایی در نورپردازی، جلب توجه به عناصر خاص
  • نیاز به تعداد چراغ بیشتر، هزینه بالا

نورپردازی خطی:

  • نورپردازی خطوط و لبه‌های نما، ایجاد خطوط نورانی
  • ایجاد ظاهری مدرن و مینیمال، مناسب برای نماهای صاف و ساده
  • نیاز به دقت در نصب چراغ‌ها، عدم تناسب با برخی نماها

نورپردازی همه جانبه:

  • روشن کردن سطح وسیعی از نما
  • ایجاد نورپردازی یکنواخت و ملایم، مناسب برای نماهای با جزئیات زیاد
  • عدم ایجاد تنوع و پویایی، مصرف انرژی بیشتر

نورپردازی مخفی:

  • ایجاد نورپردازی غیرمستقیم و پنهان
  • ایجاد فضایی دراماتیک و جذاب، مناسب برای نماهای مدرن
  • نیاز به طراحی و اجرای دقیق، هزینه بالا

دعوت می کنیم مقاله اصول نورپردازی نمای ساختمان را در همین سایت بخوانید و با نورپردازی نما بیشتر آشنا شوید.

نقش فناوری در طراحی نمای ساختمان

حرفه را می شناسید که فناوری به گونه ای به آن ورود نکرده باشد؟!  فناوری‌های نوین، نقش مهمی در طراحی نمای ساختمان ایفا می‌کنند.

از نرم‌افزارهای طراحی نما گرفته تا مصالح نوینی که توسط فناوری تولید می شوند و البته روش‌های اجرای نوین نمای ساختمان، همگی جلوه هایی از کاربرد فناوری در طراحی نمای ساختمان است.

و اما این فناوری های در آینده قطعاً متحول خواهد شد همانگونه که همیطراحی نما، همین الان هم در حال تحول و دگرگونی است و شاهد ظهور ایده‌ها و طرح‌های نوین در این زمینه هستیم. در آینده ، استفاده از مصالح پایدار و دوستدار محیط زیست ، استفاده از فناوری‌های هوشمند و طراحی نماهای متناسب با شرایط اقلیمی تاثیر بیشتری از فناوری خواهند گرفت.

نقش فناوری در طراحی نمای ساختمان

طراحی نمای ساختمان و مراحل مختلف آن

 مرحله ایده و طرح اولیه:

می خواهیم طراحی نمای ساختمان را شروع کنیم؛ در این مرحله، معمار با در نظر گرفتن تمام مراحلی که در این متن گفتیم مانند کاربری، اقلیم، بودجه و سلیقه کارفرما، ایده‌ها و طرح‌های اولیه را ترسیم می‌کند. انتخاب سبک و متریال نما، تناسبات و جزئیات آن در این مرحله مورد بررسی قرار می‌گیرد و در نهایت، هم‌زمان با طراحی پلان و سازه، طرح نما نیز به صورت کلی و مفهومی شکل می‌گیرد.

مرحله نقشه‌های اجرایی

پس از نهایی شدن طرح اولیه، نقشه‌های دقیق و جزئیات اجرایی نما توسط معمار و طراح نما تهیه می‌شود. این نقشه‌ها شامل مشخصات فنی مصالح، نحوه اجرا، جزئیات اتصالات و نورپردازی نما می‌شود. هماهنگی و تناسب نقشه‌های نما با نقشه‌های سازه و تاسیسات در این مرحله از اهمیت بالایی برخوردار است.

مرحله اجرا

در این مرحله، پیمانکار با استفاده از نقشه‌های اجرایی و با نظارت معمار، عملیات اجرایی نما را انجام می‌دهد. انتخاب و تامین مصالح با کیفیت، اجرای صحیح جزئیات و نظارت دقیق بر روند اجرا، نقشی کلیدی در کیفیت نهایی نما ایفا می‌کند. در این مرحله، هماهنگی بین تیم‌های اجرایی نما، سازه و تاسیسات برای جلوگیری از تداخل و بروز مشکل ضروری است.

پس از اتمام عملیات اجرایی، نما به طور کامل تمیز و بررسی می‌شود تا نقص و ایرادی وجود نداشته باشد. حالا نورپردازی نما نیز نصب و تنظیم می‌شود. برای حفظ زیبایی و کیفیت نما، برنامه‌ای برای نگهداری و نظافت دوره‌ای آن در نظر گرفته می‌شود.

دکوراسیون داخلی در شیراز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانه